Geschiedenis van Café ´t Zonneke

cafe trugg 1925Onduidelijk is hoe lang er al een café staat aan de Hintham Maar dat er al voor 1900 bier werd verkocht is wel bekend. Voordat Café ´t Zonneke zo heette was het voorheen bekend als Café Trügg. Henk Trügg en daarvoor ook zijn vader stonden jarenlang achter de toog van het café wat in die tijd hoofdzakelijk bestond uit protestantse mensen.

Schuin tegenover het café heeft vroeger ook een witte protestantse kerk gestaan die later is afgebroken om de weg te verleggen. Café Trügg, beter bekend als ´t Zonneke, zou het thuishonk geweest zijn van Victoria de voorloper van de eerste Bossche voetbalclub Wilhelmina. Hieronder een korte anekdote (met dank aan Paul Kriele van www.bastionoranje.nl)

's-Hertogenbosch kende in de jaren rond 1900, naast allerlei straat - en wijkteams, twee voetbalclubs: BVV en Wilhelmina. De oudste opgericht in 1890 was een club van middenstanders. Dat oorspronkelijke schoolcricketteam, dat aanvankelijk Victoria heette, speelde tot 1897 op een veld even voorbij D'n Bult in Hintham. Mogelijk dat het nog bestaande café Trügg het clubhuis is geweest. De naam 'Overwinning' wijst op de Engelse voorgeschiedenis van het voetbal. Onder de naam Wilhelmina 'het evenbeeld van koningin Victoria' gaat het vanaf 1897 de geschiedenis in.

Aanvankelijk voetbalde 'Den Bosch ' in Vught.

Zoals bekend is Wilhelmina de eerste Bossche voetbalclub opgericht in 1887. Wilhelmina speelde in de jaren 40-50 in Vught op Heidelust. De club begon echter achter café Trügg, op de Bult in Hintham. De tweede locatie was tegenover Zionsburg en daarna staat het sportveld bekend tegenover Huisje ten Halve. Het veld dat bereikbaar was via een weggetje naast de kruidenierswinkel, gelegen op de hoek Bossche weg/ Loonsebaan [zuidzijde], leidde aflopend naar de sportvelden ...........

In 1986 heeft Henk Trügg het pand verkocht aan Johan de Bruijn, deze begon samen met Dré Zijlmans Café ´t Zonneke. Zij kenden elkaar nog uit de tijd dat ze samen in de Café de Unie werkten. In deze tijd heeft ook Diederik de Graaf nog een aantal jaren als vennoot meegedraaid alvorens hij de stap zette naar Café ´t Bonte Palet in het centrum van ´s-Hertogenbosch. In de jaren dat Johan en Dré het café hebben gedraaid in onder andere de aanbouw gezet waar het 2e biljart in staat en is de basis gelegd voor het huidige Zonneke.

In 2001 heeft Ed Vismale de exploitatie van het café overgenomen van Johan en Dré, het pand werd verkocht aan de exploitant van de speelautomaten.

Ed heeft slechts iets meer als 5 jaar het café kunnen draaien, in juli 2006 is hij helaas vrij plotseling overleden. Gedurende het half jaar daarna hebben de erfgenamen met behulp van Johan, Dré en een aantal stamgasten het café draaiende weten te houden totdat eind 2006 iemand de stap durfde te zetten.

Sinds 2007 draait Wim Viguurs samen met zijn vrouw Heidi het café. Vrij recent (zomer 2011) is de zaak geheel verbouwd (lees opgeknapt). Onder andere de toiletgroep is vernieuwd en uitgebreid en het café is geheel opgefrist zonder iets van de klassieke bruine sfeer weg te halen.

Share

facebook goedtwitter goed

Adres

Café 't Zonneke
Hintham 36
5246 AG Rosmalen
073-6410778

Stuur een E-mail

Openingstijden

Maandag 13:00u - 00:00u
Dinsdag 14:00u - 00:00u
Woensdag Gesloten
Donderdag 13:00u - 00:00u
Vrijdag 13:00u - 01:00u
Zaterdag 13:00u - 00:00u
Zondag 13:00u - 21:00u

Log-in